söndag 28 mars 2010

Vem skall i framtiden undervisa barnen?

En del inlägg i den aktuella skoldebatten har handlat om att man skall fokusera på eleverna istället för på lärarna. Jag förstår inte hur man kan skilja bort lärarna från debatten om elevers utveckling och prestationer. Skolan är naturligtvis inte till för att lärare skall ha ett jobb utan för att unga människor skall få den bästa möjliga utbildning för de skattekronor vi väljer att satsa på skolan. Den viktigaste framgångsfaktorn för att eleverna skall lyckas i skolan är att de undervisas av kompetenta lärare. Det betyder att vi politiker måste skapa en situation där många duktiga människor vill bli lärare. Detta låter sig inte göras genom att ständigt försämra lärares arbetsvillkor. Det senaste utspelet att lärare skall arbeta 40-timmarsvecka året runt är bara ett exempel. Att jobba kl. 8-17 varje dag fungerar inte i praktiken. Lärare jobbar mer än så. Kvällar går till samtal med föräldrar, utvecklingssamtal och föräldramöten. Rättning av skrivningar sker i hemmet eftersom lärare varken har eget arbetsrum eller dator. Den lilla fördel lärare har genom att kunna styra tio timmar i veckan, så kallad förtroendetid, är nödvändig för att yrket skall fungera. Problemet är inte bara att våra duktigaste studenter inte väljer att bli lärare utan också att de skickliga pedagoger vi har idag i grundskolan flyr yrket. De ser sig om efter en arbetsplats där cheferna har förtroende för sin anställda, där lönerna är högre och där man uppskattar sin personal. Skoldebatten gäller allas vår framtid. Barnen är vår framtid och de måste undervisas av kompetenta lärare. Låt oss se till att stimulera många duktiga unga människor att välja läraryrket.


1 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Annika,
Jag tycker inte att vi politiker ska driva lärarfackliga frågor. Den svenska skolan behöver förnyas, på många sätt.
Något som måste övervägas är lärarnas arbetstider. Kanske ska vi ha en 40-timmars arbetsvecka, kanske ska vi se på årsarbetstiden på ett nytt sätt, kanske ska vi göra något som vi inte kommit på än. Men skolan måste förnyas och lärarnas arbetstid en viktigt att se över.
Friskolorna har en mycket mer flexibel inställning till lärarnas arbetstid än vad den kommunala skolan har. Det har också gett friskolorna konkurrensfördelar gentemot den kommunala skolan.
Den svenska skolan behöver förnyas.
Mvh,
Bengt Sävhammar, Skara

Skicka en kommentar