lördag 13 november 2010

Var rädd om dagmammorna


Det är med stort intresse jag har följt Nyamko Sabunis personliga tolkningar av regeringens förslag till ny skollag. Hon påstår att ”k
raven på pedagogisk omsorg – som verksamheten i dag kallas – har nu fått ett eget avsnitt i nya skollagen.”

Den ansvariga ministern Sabuni tycks inte ha läst sitt eget förslag. Eller också finns en dold agenda bakom hennes utspel. Det finns EN ny skrivning i den nya skollagen "förbereda barnen för fortsatt lärande". Allt annat fanns med i den tidigare lagen.

När det gäller dagmammornas utbildning eller erfarenhet sägs att de ”ska ha en utbildning med inriktning mot barn eller erfarenhet av att arbeta med barn i de åldrar det gäller”. Den nya lagtexten är således exakt densamma som tidigare, den nämner fortfarande ”utbildning eller erfarenhet".

För mig som kristdemokrat är det viktigt att stärka familjernas rätt till valfrihet. Och jag vill värna den barnomsorg som ges av de många kloka, kärleksfulla och kompetenta dagmammorna. De har erfarenhet av barn och många har dessutom pedagogisk utbildning. Barnen får vistas i en lugnare miljö än i förskola, de blir sedda och bekräftade. Och det är ett omsorgsalternativ som många föräldrar eftertraktar. Vi kristdemokrater kommer att fortsätta att stå upp för den nya skollagen och barnomsorgspengen. Därigenom också för valfrihet för föräldrarna och de många dagmammornas arbetstillfällen och yrkesstolthet.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar