fredag 21 september 2012

Två gobitar från budgeten!

Regeringens förslag till budget - budgetpropositionen är nu presenterad. Jag vill lyfta två satsningar vi gör som jag tycker är extra positivt.


Satsningar på elever med utländsk bakgrund

Elever som kommer till Sverige efter den ordinarie åldern för skolstart uppnår markant sämre resultat än andra elever i den svenska skolan. Regeringskansliet har därför gett en utredare i uppdrag att utarbeta förslag på hur undervisningen för nyanlända elever kan förbättras. Regeringen genomför också ett antal andra satsningar för att stärka kunskapsresultaten för elever med utländsk bakgrund:

Stöd till grundskolor i utanförskapsområden under 2012–2014.

Ett riktat statsbidrag för försöksverksamhet med utökad undervisningstid för nyanlända elever i grundskolan. För 2013 föreslås 15 miljoner kronor avsättas. Under 2014–2016 beräknas statsbidraget uppgå till 30 miljoner kronor årligen.

Utveckla stöd för att kartlägga vilka kunskaper en nyanländ elev har när han eller hon börjar till den svenska skolan. Regeringen föreslår att 18,5 miljoner avsätts för 2013 för framtagningen och spridandet av stödmaterial för att kartlägga och följa nyanlända elevers kunskapsutveckling. Regeringen beräknar att sammanlagt 65 miljoner kronor avsätts under perioden 2013–2016 för samma ändamål.

Kompetensutveckling för lärare och rektorer främst inriktad mot att stödja elevernas språkutveckling. För 2013 föreslås 11,9 miljoner kronor avsättas. Satsningen beräknas omfatta 55 miljoner kronor under perioden 2013–2016.

Informationsmaterial om det fria skolvalet på olika språk riktat till elever och föräldrar. Regeringen avsätter 2 miljoner kronor för 2013 och beräknar att sammanlagt 8 miljoner kronor avsätts under perioden 2013–2016.

 

Skolgång för barn som vistas i landet utan tillstånd

I Sverige finns en generell rätt till utbildning för alla barn men denna rätt omfattar inte barn som vistas i landet utan tillstånd. Barn som vistas i Sverige utan tillstånd lever ofta i en utsatt situation som de själva inte kan råda över. Regeringen anser att även dessa barn ska ha rätt till skolgång för att bidra till att de får stöd i sin kunskapsutveckling. Regeringen föreslår att 25 miljoner kronor avsätts under 2013 för kommunernas kostnad för reformen. Fr.o.m. 2014 beräknas 50 miljoner kronor avsättas per år.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar