onsdag 6 augusti 2014

Förintelse pågår av världens kristna


I söndags mötte över tusen personer upp till en demonstration till stöd för alla förföljda kristna i Irak och Syrien. Här återges mitt tal:

På senare år har hundratusentals kristna flytt från Irak. Det är en situation som länge har krävt vår uppmärksamhet, men som nu har gått från allvarlig till katastrofal. Just i detta nu när vi står här på torget i Skövde i ett sommarvackert Sverige utför den islamistiska staten en etnisk rensning i Irak. Massakrer dokumenteras och sprids i sociala medier. Utvecklingen kräver handlingskraft. Sveriges regering borde tydligt markera sin vilja att FN agerar kraftfullt.

I staden Mosul, Iraks andra största stad, har soldaterna för islamska staten målat bokstaven N på de kristnas hus, detta betyder nasareen. Samtidigt ställs man inför alternativen; konvertera till islam, betala höga böter eller dö. En situation som får varje europé att associera till nazitysklands jude-förföljelser. En handlingsplan för att stoppa detta borde rimligen finnas högt upp på dagordningen för det internationella samfundet.

Förslaget om att inrätta en skyddszon för minoriteter i norra Irak borde tas på allvar. Idén som sådan är inte ny, utan är något som tidigare skett för att stödja kurderna. En fredad zon i FN-regi för kristna flyktingar är ett förslag som snarast bör förverkligas.

Situationen för de kristna i Irak kräver också att Sverige blir tydligare på att understryka vikten av religionsfrihet än vi är idag. Religionsfrihet är helt central i en demokrati. En gemensam faktor i många av de länder som i dag inte respekterar de mänskliga fri- och rättigheterna är just bristande religionsfrihet. Det är många gånger här disrespekten börjar. Det är därför viktigt att kampen för mänskliga fri- och rättigheter har ett starkt centrum kring just religionsfriheten.

Om situationen för religiösa minoriteter, i exempelvis Irak, inte åtgärdas kan det resultera i att kristna grupper i Mellanöstern försvinner. Sverige måste göra vad vi kan för att bryta utvecklingen. Eftervärldens dom kommer blir hård om vi inte agerar. Utrikesminister Carl Bildts tonläge mot Ryssland har varit både vågat och berömvärt, nu måste den svenska rösten vara lika tydlig och kraftfull i frågan om att snabbt hitta en lösning för mellanösterns kristna.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar