söndag 4 november 2012

Fyra svenska riksdagskvinnors uppdrag i Afghanistan: FN:s resolution 1325


Vi är fyra riksdagskvinnor från Sverige som 30/10 satte oss på ett flygplan med destination Kabul Afghanistan med målet inställt på att initiera ett arbete angående FN:s resolution 1325, om kvinnors deltagande i fredsprocessen. Vi är Lotta Hedström (Mp), Lena Asplund (m), Carin Runeson (s) och jag själv Annika Eclund (kd). 28 % kvinnor kvoteras in i parlamentet men de har i realiteten ingen makt. Konstitutionen ger kvinnorna lika mycket makt som männen men egentligen är den lika med noll. Om kvinnor blir invalda i politiska församlingar blir de automatiskt satta i kommittén för kvinnors rättigheter. Kvinnor behöver dock finnas i alla sektorer av samhället. Vi har nu en början till ett utbyte med fyra afghanska parlamentariker och målet är att utarbeta en handlingsplan angående 1325. Förhoppningsvis kan kvinnorna komma till Sverige under nästa år.

Några starka intryck från dagen tillsammans med dem är följande:

1. Den yngsta kvinnan, endast 27 år gammal och invald i parlamentet från en provins i norra Afghanistan, fick hela tiden telefonsamtal på sin mobil och tvingades lämna rummet. Det slår mig att så här ser det ut i våra sammanträdesrum i Stockholm också. Folk som springer in och ut för att de får viktiga samtal. Skillnaden är bara att hennes samtal handlar om att det skett en själmordsattack i hennes provins och de vet inte hur de skall hantera de döda kropparna då de måste begravas inom 24 timmar.

2. En sak som ofta irriterar mig när det kommer till utbyte mellan länder är att vi i Sverige ofta tror att vi har uppfunnit sanningen och att vi skall utbilda resten av världen. Vi har sannerligen våra egna problem att ta tag i hemmavid. Eller som en av kvinnorna sa idag ”- Vi vill fortsätta att vara stolta afghanska kvinnor, vi vill inte bli annorlunda men vi vill ha våra rättigheter”.

3. Det visade sig under dagen att det finns ett ganska omfattande arbete angående resolution 1325 på utrikesministeriet men det var ingen som hade pratat med kvinnorna om det. Genom att vi idag förde dem samman fick de informationen.

Vi har nu bildat organisationen ”Women in politics for peace  and equality in Sweden and Aghanistan”.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar