torsdag 11 oktober 2012

USA Dag 7: Skola i Texas

Dagen börjde på Capitolium i Austin Texas. Naturligtvis har Texasborna byggt sitt Capitol 80 cm högre än det i Washington. Vi fick träffa Robert (commission of education) som berättade om skolsituationen för de 5 miljoner barn som bor i Texas. Några saker som sitter kvar i minnet efteråt är när han blev personlig och berättade om sin son som var riktigt omotiverad inför allt skolarbete. Robert tvingade sonen att skaffa sig ett intresse som han skulle bli riktig bra på. Sonen valde gitarr vilket räddade hans liv. Han hittade genom detta tillbaka till sin motivation och tog tag i hela sitt liv. Tänker i detta sammanhang på hur vi just nu i Sverige haft en debatt om att dra ner på platserna på de estetiska utbildningarna p.g.a. att de inte leder tilll jobb omedelbart. FELTÄNKT säger jag! Framtidens arbetsgivare kommer att efterfråga kreativitet, social kompetens och problemlösning. Detta utvecklas genom olika estetiska och kulturella yttringar.
Vidare berättade Robert att i USA håller man på att testa ihjäl barnen istället för att de får möjlighet att utvecklas genom god undervisning (tänker på om Björklund är på väg åt det hållet). Han säger att "- dessa barn kanske du i framtiden kan finna på arbetsmarknaden men du vill inte ta en öl med dem". Robert säger också att "-föräldrarna bryr sig om barnen, lärarna bryr sig om barnen men systemet bryr sig inte om barnen". Viktigt att tänka på när vi tror att den stora starka staten skall hitta de bästa lösningarna för både den amerikanska och svenska skolans problem.
Kvällens debatt mellan vicepresident kandidaterna Bidden och Ryan ser vi på storbild med en egen politisk kommentator på plats.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar